Spring naar inhoud

Startpunt Wognum 41 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Kreekbosroute (rood)
Onverhard pad (deels)
4.13km
Ommetje Lekermeer (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
5.93km
Rijndijkroute (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.53km

Archeologische vondsten van bijlen en pijlpunten bevestigen dat de omgeving van Wognum al in de Bronstijd werd bewoond. Het dorp ligt op de oeverwallen van de oude veenriviertjes de Kromme Leek en de Oude Gouw. Het omringende landschap is verrassend veelzijdig, onder andere door de verkavelingsstructuur. Ten zuidwesten van het dorp liggen de landerijtjes als een waaier rond de Grote Zomerdijk en de Rijndijk. Heel opvallend zijn hier de boomgaarden. De fruitbomen doen het goed op de zavelige bodem.

 

  • De Kreekbosroute (rood) is een echte dorpswandeling. Via tegelpaadjes wandelt u door de plantsoenen tussen de huizen door. Het jonge Kreekbos aan de rand is een heerlijke plek om even de zinnen te verzetten. Verder ziet u enkele prachtige stolpboerderijen aan de Oude Gouw.
  • Ook het Ommetje Lekermeer (geel) gaat over de Oude Gouw. Hoeve Welgelegen tegenover de protestantse kerk is een pareltje. Verderop passeert u een wipweidemolentje aan de oostzijde van de Oude Gouw. Tot 1948 heeft het dienst gedaan als poldermolen. Het vervolg van het ommetje gaat over de mooie fietspaadjes Lekerveen, Rijndijk en Pankoek. Honden zijn hier niet toegestaan.
  • De Rijndijkroute (groen) gaat door het waaierlandschap ten westen van Wognum. U wandelt over de Rijndijk, die de grillige contouren van de Baarsdorpermeer volgt. Het ovale meertje, ontstaan tijdens de stormvloeden van de late middeleeuwen, is al in de 17e eeuw drooggemalen.