Startpunt Wormerveer 34 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Ommetje Wormer (rood)
8.08km
Ommetje Guisveld (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden Afgesloten tijdens vogelbroedseizoen
9.39km

Themaroutes vanaf dit startpunt

Zaans Erfgoedroute
7.63km

Het station van Wormerveer biedt naar het zuiden vrij uitzicht over het Guisveld, een verruigd veenweidegebied: een eilandenrijk vol trilvenen. Wormerveer zelf is een dichtbebouwd dorp op de westoever van de Zaan. Hier woonden en werkten tussen 1600 en 1900 eigenaren van industriemolens, pakhuizen en fabrieken in houten Zaanse huizen langs de rivier – naast hun ambachtslieden en arbeiders in de padenbuurten haaks daarop. 

  • Het Ommetje Wormer (rood) voert met een aanloopje vanaf het station naar de historische ‘Zaanwand’ aan de Veerdijk in Wormer. U slaat af langs De Poel, met vergezichten over de waterige veenweiden van het Wormer- en Jisperveld. U loopt terug langs de randen van het oude lintdorp Wormer en over de ringdijk van de Enge of Kleine Wormer. Deze route was ommetje van de maand 2018. Lees hier het verslag van wandeljournalist Joop Duijs. 
  • De Zaans Erfgoedroute (geel) laat u kennismaken met het weergaloze industrielandschap op beide oevers van de Zaan. Werken en wonen liepen hier al vroeg door elkaar.
  • Het Ommetje Guisveld (paars) loopt om het natuurreservaat het Guisveld heen, dat tegenwoordig dankzij Staatsbosbeheer langs zijn noord- en zuidranden is ontsloten voor wandelaars. Aan de westkant loopt u door Middel, het noordeinde van het langgerekte lintdorp Westzaan. Honden zijn verboden. Tijdens het broedseizoen (15 maart-1 augustus) is deze route niet toegankelijk.