Spring naar inhoud

Fortenroute

Onverhard pad (deels)

Matig

3 Beoordelingen

Beoordeel deze route

De Fortenroute is een interessante rondwandeling langs unieke verdedigingswerken. Neem een duik in het verleden!

Op de route kom je langs een sluis, Fort bezuiden en Fort benoorden, allemaal onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dit is een honderdvijfendertig kilometer lange ring van forten, batterijen en waterwerken op vijftien tot twintig kilometer afstand van de hoofdstad, aangelegd tussen 1880 en 1914. De stelling staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. 

Op het eerste deel van de route kom je langs de oude inundatiesluis. Via inlaatduikers, damsluizen en een spuikanaaltje kon de Hekslootpolder aan beide kanten van de kade onder water worden gezet. In de oude Spaarndammerpolder kwetteren de weidevogels je de oren van het hoofd. 

Fort bezuiden Spaarndam ligt aan het vaarwater De Mooie Nel. Je vindt er een kunst- en theatercafé met de sfeer van vroeger, omdat de voormalige wasgelegenheid er nog is en je er interessante muurschilderingen vindt. In de centrale hal is een mooie expositieruimte gemaakt. Bijzonder in dit fort is ook het geschilderde panorama.

Fort benoorden Spaarndam is veel groter. Binnen op de wanden zijn teksten, portretten en cartoons te zien, daterend uit de oorlogsjaren maar ook uit het begin van de vorige eeuw, uniek voor de Stelling van Amsterdam. 

September: Fortenfestival
Tijdens het Fortenfestival staan de poorten van de veelal verborgen forten in de Stelling van Amsterdam open voor publiek en zijn er rondleidingen. 

Hansje Brinker
Tip: maak een klein uitstapje het dorpje Spaarndam in (bij 09) dan kom je het wereldberoemde standbeeldje van Hansje Brinker tegen. Hiervan is het verhaal dat hij een waternoodramp voorkwam door met zijn duim een gat in de dijk te dichten. 
 • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 30735 in.
 • 6.00 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Westbroekplas Velserbroek

Van & Naar
Startpunt Westbroekplas Velserbroek

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt westbroekplas velserbroek

1.05 km
  1.62 km
   0.42 km
    0.59 km
     0.46 km

      Startpunt westbroekplas velserbroek

      1.85 km