Spring naar inhoud

In de voetsporen van Hilde

Matig

2 Beoordelingen

Beoordeel deze route

In de voetsporen van Hilde is een wandeling door een Castricums dorpsgedeelte met een rijk en onstuimig verleden. Je loopt vanaf het Huis van Hilde (het provinciaal archeologiecentrum aan het Westerplein) naar de Dorpsstraat met de 12de-eeuwse tufstenen Dorpskerk en het oude Raadhuis (nu hotel en grand café), via de Schoolstraat, de Ciebeek en de Molendijk naar de locatie waar Hilde, een jonge vrouw uit de 4e eeuw, werd gevonden bij archeologische opgravingen.

De route is in twee richtingen gemarkeerd met gele pijlen.

Geschiedenis van de heerlijkheid Castricum

Twee eeuwen voor het begin van onze jaartelling, toen de open verbinding tussen de Noordzee het Oer-IJ hier verzandde, werden de hoge delen in het drassige gebied bewoond. Rond de 3e eeuw na Christus was er een behoorlijk grote nederzetting, waarvan veel sporen zijn teruggevonden.

In de middeleeuwen kwamen de buurtschappen tot ontwikkeling, waaronder de Kerkbuurt (bij keuzepunt 17) en de Oosterbuurt (bij keuzepunt 20), en kreeg Castricum zijn dorpskerk. Het gezag berusste in die tijd bij de graaf van Holland, die dit deel van zijn graafschap leende aan een ambachtsheer. In de 13e eeuw was Simon van Haarlem de eerste ambachtsheer; zo werd Castricum een heerlijkheid. Van 1664 tot 1802 waren enkele generaties uit de rijke Amsterdamse koopmansfamilie Geelvinck de ambachtsheren van Castricum.

Op 6 oktober 1799 werd bij Castricum de beslissende slag geleverd tussen de Frans-Bataafse troepen en het Engels-Russische invasieleger. De Franse overheersing zou nog tot in 1813 duren. Al die eeuwen bleef Castricum een dorp van boeren en tuinders. De komst van het treinspoor in 1867 luidde een nieuwe tijd in. Steeds meer mensen vestigden zich in Castricum.

Ten westen van de spoorlijn werd in de Tweede Wereldoorlog de meeste bebouwing afgebroken om ruimte te maken voor de Atlantikwall, waarmee nazi-Duitsland zich wilde verdedigen. Maar na de oorlog kon gelukkig worden begonnen met de wederopbouw.

Deze route is ontwikkeld door Stichting Werkgroep Oud-Castricum. Op de website van de stichting kun je een bijbehorend routeboekje bestellen met verhalen langs de route. 

 • QR codeOm deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 56357 in.
 • 3.77 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Station Castricum (toeristisch overstappunt)

Van & Naar
Startpunt Station Castricum (toeristisch overstappunt)

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt station castricum (toeristisch overstappunt)

0.58 km
  0.4 km
   0.77 km
    0.48 km
     0.55 km
      0.36 km
       0.46 km
        0.4 km

         Startpunt station castricum (toeristisch overstappunt)

         0.58 km