Slaperdijkroute (blauw)

Deze met blauwe pijlen gemarkeerde route verbindt de bosrijke duinrand met de Slaperdijk, de Hekslootpolder en het Schoterbos. Langs de eeuwenoude Slaperdijk, die vroeger het zeewater van het IJ moest tegenhouden, kom je eerst bij de Westbroekplas. Bij het uitgraven van deze plas zijn de oudste cultuursporen van Kennemerland gevonden: sporen van de Vlaardingencultuur uit de Steentijd rond 3500 tot 2500 voor Christus.

De route gaat verder langs de Hekslootpolder. Deze weidse polder diende als schootsveld voor Fort benoorden en Fort bezuiden Spaarndam, en mocht daarom niet worden bebouwd. Nu strijken er veel kieviten, grutto’s en verschillende soorten ganzen neer en is de Hekslootpolder onderdeel van recreatiegebied Spaarnwoude.

In Haarlem-Noord loop je langs het groene stadspark Schoterbos. Die naam verwijst naar de vroegere heerlijkheden Schoten en Schoterbosch. De naam Schoten (Scota) kwam al in het jaar 866 voor op een lijst van goederen van de kerk van Utrecht. En uit opgravingen is bekend dit gebied al rond het jaar 100 na Christus werd bewoond. Haarlem-Noord is nog altijd bekend als Schoten. Je wandelt hier ook langs de Jan Gijzenvaart. Deze vaart is in 1537 handmatig gegraven en verbindt Santpoort-Zuid met het Spaarne. Die vaarroute was bedoeld voor het transport van duinzand, dat werd verkocht aan Amsterdam om de grachtenpanden op te bouwen. Vandaar de naam Santpoort: zandhaven. 

 • Om deze route in de app te zetten: scan vanuit de app de QR code of voer het routenummer 11751 in.
 • 7.95 km
 • Gesloten routeGesloten route
 • Binnenkort gesloten routeBinnenkort gesloten route
 • MeldingenMeldingen
 • KeuzepuntKeuzepunt
 • Startpunt met informatiebordStartpunt
 • EenrichtingstrajectEenrichtingstraject
Startpunt Station Santpoort-Zuid (toeristisch overstappunt)

Van & Naar
Startpunt Station Santpoort-Zuid (toeristisch overstappunt)

Toon aanrijroute
Scroll onderstaande tabel horizontaal om meer te zien
Van Naar Trajectlengte Markering(en) Kenmerken Meldingen

Startpunt station santpoort-zuid (toeristisch overstappunt)

0.11 km
  1.21 km
   0.06 km
    1.84 km
     2.21 km
      0.5 km
       1.89 km

        Startpunt station santpoort-zuid (toeristisch overstappunt)

        0.11 km