Startpunt Anna Paulowna 51 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Kruiszwinroute (rood)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
2.66km
Poldertuinroute (zeegroen)
Onverhard pad (deels)
5.03km
Kneeskaderoute (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.55km
Oude Veerroute (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
11.65km

Dit startpunt bevindt zich bij de oudste kerk van Anna Paulowna, gebouwd in 1853-1855. De in 1846 drooggelegde polder telde toen nog weinig inwoners, maar hier, rond de Kleine Sluis aan het Hooge Oude Veer, groeide een dorpje dat al snel het kloppend hart van de polder werd. Stille getuigen uit die tijd zijn de kerk en het witte Polderhuis van het waterschap met zijn fleurige Poldertuin: ‘Klein Keukenhof’. Deze tuin is in 1855 ontworpen door niemand minder dan Jan David Zocher in de kronkelende, Engelse landschapsstijl.

  • De rode Kruiszwinroute verkent de historische Poldertuin Anna Paulowna en het aangrenzende natuurgebied van het rietomzoomde Kruiszwin, ooit een zeekreek in de wadden van het Balgzand.

  • De zeegroene Poldertuinroute doet de Poldertuin en het Kruiszwin aan en loopt door naar de Spoorbuurt. Ook zie je het Hooge Oude Veer en de groene kanten van ‘A.P.’, zoals Anna Paulowna in de volksmond wordt genoemd.

  • De gele Kneeskaderoute loopt over de groene Noordwesterdijk van de Wieringerwaard naar het dorpje Oudesluis, dat aan de andere kant van de Zijperdijk ligt. Via de kronkelende Kneeskade kom je langs het Hooge Oude Veer.

  • De blauwe Oude Veerroute neemt je via de Poldertuin en het Kruiszwin mee naar de Noordoosthoek van de polder: het dorpje Van Ewijcksluis aan het Balgzandkanaal. Ook loopt de route via de groene Amsteldiepdijk en langs het Lage Oude Veer.

  • Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelroute (270 km) die in13 etappes van Texel naar Huizen gaat. De route loopt dwars door ‘de binnenlanden’ van Noord-Holland over boerenlandpaden, langs molens, slootjes, kanalen, bos en door karakteristieke dorpjes. De route is in beide richtingen bewegwijzerd. Etappe 4 loopt van Julianadorp naar Kolhorn (22 km) en etappe 5 loopt van Den Oever naar Kolhorn (29 km). Zie voor meer informatie www.noordhollandpad.nl.