Startpunt Barsingerhorn 25 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Barsingerhornroute (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.11km
Gemalenroute (blauw)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.4km
Westfriesedijkroute (geel)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
15.06km

Barsingerhorn is niet voor niets een Provinciaal Beschermd Dorpsgezicht – het eerste en enige in Noord-Holland. Dit oost-west gerichte lintdorp met zijn stolpboerderijen en Regthuys in renaissancestijl (1622, later raadhuis) heeft een lange voorgeschiedenis. Het begon als middeleeuws dorp, gebouwd op terpen aan de zuidkant van een oude dijkweg (de huidige, door essen omzoomde Heerenweg). In 1415 kreeg het stadsrechten, maar het bleef een dorp. Het noord-zuid gerichte verkavelingspatroon in de polders is in de loop van de tijd nauwelijks veranderd. Ook dat is heel bijzonder.

  • De paarse Barsingerhornroute loopt over de vroegere trambaan, nu een boerenlandpad langs het gerestaureerde wachthuisje. Hier tufte tussen 1912-1935 de stoomtram Schagen-Van Ewijcksluis. Je gaat verder over de schapenrijke grasdijk van het vooroorlogse Kanaal Schagen-Kolhorn richting station Schagen.

  • De blauwe Gemalenroute laat het lange lintdorp zien, richting Kolhorn. Verder ga je langs het afgedankte Gemaal Schagerkogge, in 1927 gebouwd in Amsterdamse schoolstijl. Vervolgens naar zijn voorganger aan de Molenkolk (stoomgemaal uit 1871) en zijn opvolger (Gemaal Kolhorn uit 2007).

  • De gele Westfriesedijkroute verlengt de Barsingerhornroute met een doorloop naar de Westfriese Omringdijk (ca. 1200-1250), die hier de inpoldering van de wadkwelders mogelijk maakte (Kaagpolder). Je wandelt ook door Kolhorn, vroeger een vissershaven aan de Zuiderzee.