Spring naar inhoud

Startpunt 't Verlaat 28 afbeelding

Routes vanaf dit startpunt

Rondje Waarland (groen)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
7.03km
Leijenroute (zwart)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
8.57km
Verlaatroute (paars)
Onverhard pad (deels) Verboden voor honden
9.44km

In het vroegere ‘verlaat’ (sluis) van Niedorp konden schepen geschut worden van de Niedorpervaart naar de Westerlangereis of andersom. Nadat de vaart in 1942 was verdiept en verbreed tot het Kanaal Alkmaar-Kolhorn, werd de doorgaande weg tussen Schagen en Hoorn verlegd – de huidige N241. De aansluiting op de N242 is recentelijk verbeterd met een superrotonde, waardoor de situatie voor wandelaars een stuk veiliger is geworden. Het water van de Westerlangereis vormt de grens tussen Heerhugowaard en Niedorp.

  • Het groene Rondje Waarland verkent het natuurreservaat Boomerwaal van Staatsbos-beheer. Langs de natuurzone aan de zuidoever van het kanaal loop je over de onverharde Waardkade; de noordelijke ringdijk van de droogmakerij Heerhugowaard.

  • De zwarte Leijenroute loopt eerst samen met het Rondje Waarland en gaat bij de Weelbrug rechtsaf naar ’t Veld. Vervolgens over de grasstrook langs de dubbelbeboomde Leijerpolderweg en de grasdijk op de noordoever van het kanaal.

  • De paarse Verlaatroute loopt via het dijkbuurtje Terdiek naar Oude Niedorp en zijn Verlaat. Aan de noordkant van het kanaal wandel je over de grasdijk.

Verlaat // 22737843185_73161fe334_k.jpg (58 K)

Afbeelding: Het Oude Niedorper Verlaat bij Heerhugowaard, vanuit het oosten. Gezicht langs de Niedorperdijk ter hoogte van de brug, met rechts de herberg. Getekend door C. Bok in 1820.