Kies je startpunt

Startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Je kunt er gemakkelijk parkeren en meestal vind je gezellige horeca in de buurt. Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. Je kunt kiezen uit rondwandelingen van 2 tot 12 km. Deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen.

Liever een langere wandeling?
Kies dan een themaroute of stel zelf je route samen met de routeplanner

Startpunt Slootdorp
Startpunt Slootdorp

In Slootdorp verrezen in 1931 de eerste echte woningen in de net drooggemaakte Wieringermeer (1930). Het waren de opvolgers van de woonbarakken van de polderwerkers en hun gezinnen in wat toen weinig romantisch … 

Startpunt Slot op den Hoef
Startpunt Slot op den Hoef

BeschrijvingHet Slot op den Hoef is een kasteel uit de Late Middeleeuwen, waarvan de funderingen zichtbaar zijn gemaakt. Dit zijn de restanten van het kasteel dat in 1573 werd verwoest, zodat de Spanjaarden … 

Startpunt Slot Schagen
Startpunt Slot Schagen

Het Slot vormt samen met de Grote Kerk op de Markt het hart van Schagen – en ook het hart van het wandelnetwerk. Het Slot is gebouwd in 1430 door Willem de Bastaard, de eerste Heer van Schagen. Het … 

Startpunt Spanbroek - Opmeer
Startpunt Spanbroek - Opmeer

De dorpen Spanbroek en Opmeer lagen honderd jaar geleden op een kilometer van elkaar, gescheiden door het veenriviertje de Wijzend. Het stroompje is nu amper te herkennen, want het ligt midden tussen bijna … 

Startpunt Spanderswoud
Startpunt Spanderswoud

Het Spanderswoud hoorde vroeger als ‘achterbos’ bij de gelijknamige buitenplaats aan de ’s-Gravelandsevaart en is aangelegd als productiebos vanaf 1770. Op de schrale zandgrond deden … 

Startpunt Spierdijk
Startpunt Spierdijk

De polder Wogmeer is in 1612 drooggemalen door zes watermolens. Eén molen, genaamd Nieuw Leven, staat nog aan de westzijde van de polder. In de Wogmeer staan veel stolpboerderijen. Dit type boerderij … 

Startpunt St. Janskerkhof
Startpunt St. Janskerkhof

Toen Laren nog een boerendorp zonder villa’s, chique winkels en forenzen was, lag het middeleeuwse St. Janskerkhof midden op de hei. Centraal gelegen en ook in gebruik bij andere Gooise dorpen, getuige … 

Startpunt Stad van de Zon
Startpunt Stad van de Zon

In deze jonge, bijzondere woonwijk is duurzaamheid het sleutelwoord. Zonnepanelen op de daken, windmolens in het weidse landschap. Er vertrekken vijf routes vanaf dit punt. De rode route doet het … 

Startpunt Stadzigt
Startpunt Stadzigt

Het Naardermeer is het oudste Natuurmonument van Nederland. Het protest van de Amsterdamse leraar Jac. P. Thijsse tegen het dumpen van afval in deze ‘waardeloze plas’ leidde in 1905 tot de … 

Startpunt Station Amsterdam Amstel
Startpunt Station Amsterdam Amstel

Bij Station Amsterdam Amstel komen twee Holland­se landschappen samen: de veenrivier en de droogmakerij. De Watergraafsmeer is in 1629 drooggemalen en nogmaals na een dijkdoorbraak in 1651. De polder …