Kies je startpunt

Startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Je kunt er gemakkelijk parkeren en meestal vind je gezellige horeca in de buurt. Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. Je kunt kiezen uit rondwandelingen van 2 tot 12 km. Deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen.

Liever een langere wandeling?
Kies dan een themaroute of stel zelf je route samen met de routeplanner

Startpunt Abdijlaan
Startpunt Abdijlaan

BeschrijvingIn de tiende eeuw werd Adelbertus heilig verklaard en werden zijn overblijfselen verplaatst naar het houten klooster in Hallem, de oude naam voor Egmond-Binnen. Het bezitten van een klooster … 

Startpunt Alkmaar Noord Station
Startpunt Alkmaar Noord Station

Vanaf dit startpunt vertrekken twee wandelroutes. Het is ook mogelijk om de grijze verbindingsroute naar de Rekerhout te volgen, het jongste park van Alkmaar. De rode route is een korte rondwandeling … 

Startpunt Alkmaar Station
Startpunt Alkmaar Station

BeschrijvingDe wandelroutes vanaf dit startpunt beginnen aan de noordzijde (achterzijde) van het treinstation. Alkmaar werd in 1865 voorzien van een spoorlijn, omdat een spoorverbinding tussen Amsterdam … 

Startpunt Andijk
Startpunt Andijk

Andijk is ontstaan uit verschillende kleine buurtschappen, die als het ware tegen de oude Westfriese Omringdijk lagen aangeplakt. Het dorp kent een lange geschiedenis van strijd tegen het water. Tijdens … 

Startpunt Ankeveen
Startpunt Ankeveen

De Ankeveense Plassen zijn het in de 17e eeuw uitgeveende en verwaterde deel van de middel­eeuwse Ankeveense Polder. Het is gelegen in het Natura 2000-gebied Oostelijke Vecht­plassen. Natuurmonumenten … 

Startpunt Anna Paulowna
Startpunt Anna Paulowna

Dit startpunt bevindt zich bij de oudste kerk van Anna Paulowna, gebouwd in 1853-1855. De in 1846 drooggelegde polder telde toen nog weinig inwoners, maar hier, rond de Kleine Sluis aan het Hooge Oude … 

Startpunt Anna's Hoeve
Startpunt Anna's Hoeve

Anna’s Hoeve was oorspronkelijk een boerderij uit 1844 aan het Laarder Waschmeer, gebouwd door Gerard Vrolik, eigenaar van kasteel Drakenburg in Baarn, en genoemd naar zijn vrouw Anna. Begin jaren … 

Startpunt Avenhorn-De Goorn
Startpunt Avenhorn-De Goorn

Het Ommetje Avenhorn (geel) is een aardige ronde door de parkjes en plantsoenen van het dorp. Aan de West in Avenhorn passeert u het kerkje ‘De Groene Toren’ uit 1642. Zoals veel nog bestaande … 

Startpunt Bakkum
Startpunt Bakkum

Bakkum is een klein dorpje in de duinen waar zich in de loop der tijd een aantal vakantiekolonies en herstellingsoorden heeft gevestigd. Bepalend voor het dorp was Psychiatrisch Ziekenhuis Duin en Bosch, … 

Startpunt Barsingerhorn
Startpunt Barsingerhorn

Barsingerhorn is niet voor niets een Provinciaal Beschermd Dorpsgezicht – het eerste en enige in Noord-Holland. Dit oost-west gerichte lintdorp met zijn stolpboerderijen en Regthuys in renaissancestijl …