Kies je startpunt

Startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Je kunt er gemakkelijk parkeren en meestal vind je gezellige horeca in de buurt. Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. Je kunt kiezen uit rondwandelingen van 2 tot 12 km. Deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen.

Liever een langere wandeling?
Kies dan een themaroute of stel zelf je route samen met de routeplanner

Startpunt Beeckestijn
Startpunt Beeckestijn

Buitenplaats Beeckestijn van Natuurmonumenten en Hendrick de Keyser bestaat uit een formele tuin, een romantisch parkbos, een imposant hoofdhuis met twee koetshuizen, een ijskelder en een kapel. Al … 

Startpunt Beemster - Spijkerboor
Startpunt Beemster - Spijkerboor

Op oude kaarten is Spijkerboor de naam voor een bochtige waterloop tussen het grote Beemstermeer en de kleinere Ster- en Kamerhopmeren. Na de inpoldering van al die meren in de 17e eeuw is de naam overgegaan … 

Startpunt Berestein
Startpunt Berestein

Aan de noordkant van de Beresteinseweg liggen de buitenplaatsen van de rijke Amsterdammers van weleer. Zand was tijdens de ontginning van de Gooise stuwwal een lucratieve handel. Steden als Amsterdam hadden … 

Startpunt Bergen Centrum
Startpunt Bergen Centrum

BeschrijvingBergen is een dorp met een rijke geschiedenis. In het landschap zijn veel waardevolle elementen nogsteeds te beleven. De blauwe route komt langs de plek waar tussen de dertiende en de vijftiende … 

Startpunt Berkenbos
Startpunt Berkenbos

Sommigen noemen deze ingang van het Noordhollands Duinreservaat nog altijd ‘Geversduin’. De naam verwijst naar Camping Geversduin, de camping hierachter die al een eeuw bestaat. Het was de … 

Startpunt Beverwijk Station
Startpunt Beverwijk Station

In de 17de eeuw legden de ‘Wijker boertjes’ zich toe op het verbouwen van tuinbouwgewassen. Schepen vol peulvruchten, wortelen, en aardbeien voeren af en aan naar Amsterdam. De Hoogovens (1924) … 

Startpunt Bikbergen
Startpunt Bikbergen

Het leuke van wandelen in het groen tussen Bussum en Huizen is de enorme variatie van minilandschappen. U ziet veel verschillende landschappen en het zijn allemaal maar postzegeltjes, want tussen de mini-landschappen … 

Startpunt Blaricum
Startpunt Blaricum

Blaricum is – net als Laren – een brinkdorp, ontstaanin de vroege middeleeuwen op een oeroude stuwwal van zand, grint en leem. Hier stonden rond 1500 een kerk en wat boerderijen. Rond die dorpskern … 

Startpunt Breezand
Startpunt Breezand

De zuidelijke wadkwelder ‘Balgzand’ werd pas in 1846 ingepolderd en kreeg toen de naam ‘ Anna Paulowna’, naar de vrouw van Willem II: Anna, dochter van de Russische tsaar Paul I. … 

Startpunt Broek in Waterland
Startpunt Broek in Waterland

Broek in Waterland is ontstaan als boerendorp in het drassige hoogveen bij de Enge Leet – vandaar de Oudhollandse naam ‘broek’ (moeras). Toen het hoogveen steeds dieper inklonk, verhuisden …