Kies je startpunt

Startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Je kunt er gemakkelijk parkeren en meestal vind je gezellige horeca in de buurt. Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. Je kunt kiezen uit rondwandelingen van 2 tot 12 km. Deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen.

Liever een langere wandeling?
Kies dan een themaroute of stel zelf je route samen met de routeplanner

Startpunt Centrumwaard
Startpunt Centrumwaard

Dit startpunt bevindt zich in het oude centrum van Heerhugowaard. Vroeger was het een lang lintdorp met een aantal boerderijen aan de Middenweg. Het Raadhuisplein verwijst naar – hoe kan het ook … 

Startpunt Coolplein
Startpunt Coolplein

Vanaf het kloppend winkelhart van Heerhugowaard vertrekken drie wandelroutes. Alle drie komen ze over de Middenweg, een van de oudste polderwegen van de droogmakerij Heerhugowaard (1631). De Middenweg … 

Startpunt De Amsteltuin
Startpunt De Amsteltuin

De landerijen rond de Amsteltuin hoorden tot 1970 bij de Adrianahoeve, te midden van de uitgestrekte Bovenkerkerpolder. Snel daarna rukte de stad op en moest de boerderij wijken voor het Amstelveense ziekenhuis. … 

Startpunt De Bleek
Startpunt De Bleek

Het schone duinwater dat via beken naar de polders stroomde, was vanaf de zeventiende eeuw een goede bron van inkomsten. Bij Egmond-Binnen zijn een aantal bleekvelden te vinden waar de schone was in de … 

Startpunt De Boswinkel
Startpunt De Boswinkel

Het Amsterdamse Bos is begin 20e eeuw ontwor­pen als een stadsbos voor natuur en recreatie. De aanleg startte in 1934 als werkverschaffingsproject. Meer dan twintigduizend werklozen werkten met schop … 

Startpunt De Buitenlanden
Startpunt De Buitenlanden

De Buitenlanden is volop in ontwikkeling. Niet alleen nu, ook vroeger was dat het geval. Het gebied ontstond zo’n 10.000 jaar geleden in de ijstijd. Toen liep het oer-IJ, een zijarm van de Rijn, … 

Startpunt De Duizendmeterweg
Startpunt De Duizendmeterweg

Op De Duizendmeterweg bent u meteen in het hart van het Amsterdamse Bos, dat begin 20e eeuw is ontworpen als een stadsbos voor natuur en recreatie. De aanleg startte in 1934 als werkverschaffingsproject. … 

Startpunt De Haukes
Startpunt De Haukes

De Haukes is een sfeervol dijkdorpje aan een oude haven. Vroeger legde hier naast de vissersschepen de postboot van het vaste land aan. Die boot moest aanvankelijk van ver komen: eerst vanuit Oudesluis … 

Startpunt De Helderse Vallei
Startpunt De Helderse Vallei

De Helderse Vallei is een natuurcentrum, gelegen tussen het bos De Donkere Duinen, natuurgebied De Helderse Duinen en recreatiegebied Mariëndal. Naast het bezoekerscentrum staat een uitkijktoren, … 

Startpunt De Hulk
Startpunt De Hulk

De Hulk ligt op een kruispunt van oude transportwegen, namelijk de spoorlijn Amsterdam-Hoorn, de voormalige Zuiderzeedijk en de trekvaarten Alkmaar-Hoorn en Amsterdam-Hoorn. Het is een buurtschap, …