Kies je startpunt

Startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Je kunt er gemakkelijk parkeren en meestal vind je gezellige horeca in de buurt. Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. Je kunt kiezen uit rondwandelingen van 2 tot 12 km. Deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen.

Liever een langere wandeling?
Kies dan een themaroute of stel zelf je route samen met de routeplanner

Startpunt TOP Ouderkerkerplas
Startpunt TOP Ouderkerkerplas

De Ouderkerkerplas is een diepe zandwinningsplas die het zand voor de fundering van de A9 heeft geleverd. Het water van de plas is brak, omdat het zich mengt met zout grondwater. De Ouderkerkerplas vriest … 

Startpunt TOP Purmerend
Startpunt TOP Purmerend

Begonnen als klein vissersdorpje, strategisch gelegen tussen de meren Beemster, Purmer en Wormer, groeide Purmerend vanaf de zeventiende eeuw uit tot dé marktstad van de regio. Sinds 2022 behoort … 

Startpunt TOP Schellinkhout
Startpunt TOP Schellinkhout

Schellinkhout is een prachtig lintdorpje aan het Markermeer tussen Hoorn en Wijdenes. De hoofdweg loopt als een slingerweg door het dorp langs vele mooie boerderijen en landerijen, wat het dorp de bijnaam … 

Startpunt TOP Westeinderplassen
Startpunt TOP Westeinderplassen

De Westeinderplassen zijn ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. Tegenwoordig zijn de plassen in de zomer voor velen een aantrekkelijke plek. Met dit unieke watersportgebied binnen de gemeentegrenzen … 

Startpunt TOP Westwoud
Startpunt TOP Westwoud

De Landpadroute (oranje) is een rondje door het dorp Westwoud. U loopt door twee linten van het dorp, de Dr. Nuijensstraat en de oude buurtschap Binnenwijzend. De twee ‘linten’ zijn met elkaar … 

Startpunt Tuitjenhorn
Startpunt Tuitjenhorn

Tuitjenhorn is van oorsprong een langgerekte rug van huisterpen of ‘wallen’, sinds de vroege middeleeuwen opgeworpen met klei en wier. De terpen waren verbonden door voetpaadjes en een tot … 

Startpunt Twisk
Startpunt Twisk

Het lintdorp Twisk ligt er nog net zo bij als 150 jaar geleden. Links en rechts van de Dorpsweg staan overal 19e-eeuwse woonhuizen en monumentale stolpboerderijen met hun kenmerkende piramidevormige daken. … 

Startpunt Twiske Beheerkantoor
Startpunt Twiske Beheerkantoor

Het Twiske was vroeger een uitgeveende rimboe: het Rijk der Duizend Eilanden, aldus natuurkenner Jac. P. Thijsse. Een verwaterd landschap met afgekalfde turflegakkers en uitgedijde pet- of trekgaten. In … 

Startpunt Twiske Boerderij
Startpunt Twiske Boerderij

Het Twiske was vroeger een uitgeveende rimboe: het Rijk der Duizend Eilanden, aldus natuurkenner Jac. P. Thijsse. Een verwaterd landschap met afgekalfde turflegakkers en uitgedijde pet- of trekgaten. In … 

Startpunt Twiske Polderweg
Startpunt Twiske Polderweg

Het Twiske was vroeger een uitgeveende rimboe:het Rijk der Duizend Eilanden, aldus natuurkenner Jac. P. Thijsse. Een verwaterd landschap met afgekalfde turflegakkers en uitgedijde pet- of trekgaten. In …