Kies je startpunt

Startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Je kunt er gemakkelijk parkeren en meestal vind je gezellige horeca in de buurt. Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. Je kunt kiezen uit rondwandelingen van 2 tot 12 km. Deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen.

Liever een langere wandeling?
Kies dan een themaroute of stel zelf je route samen met de routeplanner

Startpunt Twiske Speelsloot
Startpunt Twiske Speelsloot

Het Twiske was vroeger een uitgeveende rimboe: het Rijk der Duizend Eilanden, aldus natuurkenner Jac. P. Thijsse. Een verwaterd landschap met afgekalfde turflegakkers en uitgedijde pet- of trekgaten. In … 

Startpunt Uilenstede
Startpunt Uilenstede

Campus Uilenstede is met circa 3.400 bewoners de grootste studentencampus van Nederland. De campus ligt op het grondgebied van de gemeente Amstelveen, pal op de grens met Amsterdam. Waar nu studentenflats … 

Startpunt Uiterdam
Startpunt Uiterdam

Recreatieterrein Uiterdam ligt op een van de oudste strandwallen in de omgeving. Akersloot dankt zijn ontstaan aan de gunstige ligging op deze strandwal: hoog en droog. Uiterdam ligt tevens in het noordelijkste … 

Startpunt Uitgeest Station
Startpunt Uitgeest Station

Uitgeest ligt in het overgangsgebied van polder naar strandwal. De langgerekte strandwal wordt al heel lang bewoond. De paarse route is een ‘ommetje Uitgeest’ richting Castricum. De blauwe … 

Startpunt Uithoorn Busstation
Startpunt Uithoorn Busstation

Het huidige Uithoorn bestond vroeger uit twee dorpen: Thamen, ongeveer op de locatie waar nu het busstation is, en Uithoorn aan de oevers van de Amstel. De gereformeerden woonden in Thamen, de katholieken … 

Startpunt Ursem
Startpunt Ursem

Het dorp Ursem, de naam uit te spreken met de klemtoon op de laatste lettergreep, ligt aan het zuidelijke deel van de Westfriese Omringdijk. De naam van het dorp is afgeleid uit Urisheim, zo blijkt uit … 

Startpunt Valkkoog
Startpunt Valkkoog

Valkkoog betekent ‘buitendijks land met valken’. Rond 1170 is het dorp Valkkoog op een terp ontstaan. Het omliggende land werd rond 1390 ingepolderd en verkaveld in noord-zuidgerichte stroken. … 

Startpunt Van Ewijcksluis
Startpunt Van Ewijcksluis

De grootste sluis van de polder Anna Paulowna is vernoemd naar Daniël van Ewijck, een provinciaal gouverneur van Noord-Holland die zich voor de inpoldering (1845-1846) heeft ingezet. Aan de Van Ewijcksvaart … 

Startpunt Veenhuizen
Startpunt Veenhuizen

Veenhuizen is een middeleeuws veenontginningsdorp. Het omliggende land is een ‘druipland’. Door de vroegere turfwinning zakte de bodem in. Zompige weilanden waren het gevolg. De kleine eilandjes …