Kies je startpunt

Startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Je kunt er gemakkelijk parkeren en meestal vind je gezellige horeca in de buurt. Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. Je kunt kiezen uit rondwandelingen van 2 tot 12 km. Deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen.

Liever een langere wandeling?
Kies dan een themaroute of stel zelf je route samen met de routeplanner

Startpunt Westerhout
Startpunt Westerhout

BeschrijvingHet Westerhoutkwartier is van nationaal belang als historisch woongebied met een oude hoofdwegenstructuur en stadspark. De gebouwen verrezen hoofdzakelijk tussen 1850 en 1940. Hoogtepunten … 

Startpunt Westerhoutpark
Startpunt Westerhoutpark

De naam ‘Westerhout’ herinnert aan het voormalige Beverwijkse landgoed. Vlak bij het startpunt, aan het Westerhoutplein, staat het in neo-Hollandse renaissancestijl opgetrokken Huis Westerhout. … 

Startpunt Westerland
Startpunt Westerland

Je kunt kiezen uit drie gevarieerde ommetjes in en rond het lichtgolvende Westerland van Wieringen: over oude wier- en waddendijken, langs een haven, een meer en een zee. Bij elkaar een ode aan Wieringen, … 

Startpunt Westzaan
Startpunt Westzaan

Westzaan vormde samen met Oostzaan het eigenlijke Zaanland, in de 11e eeuw ontgonnen vanuit de Zaan. Het kilometerslange lintdorp langs de gouw bestond uit een viertal buurten: Middel, Kerkbuurt, Krabbelbuurt … 

Startpunt Wieringen
Startpunt Wieringen

Aan de westkant van Den Oever glooit het land omhoog naar de vijf meter hoge keileemheuvel van het oude dorpje Oosterland. De heuvel is opgestuwd door Skandinavische gletschers in de ijstijd en later bedekt … 

Startpunt Wieringerwaard
Startpunt Wieringerwaard

Aanvankelijk werd de in 1610-1611 ingepolderde Wieringerwaard de Nieuwe Zijpe genoemd. Men zag het namelijk als een uitbreiding van de Zijpe, die in 1597 definitief was ingepolderd. De Wieringerwaard strekt … 

Startpunt Wieringerwerf
Startpunt Wieringerwerf

Wieringerwerf is het derde dorp dat in de Wieringermeerpolder (1930) werd gebouwd. De eerste bewoners kwamen er in 1936 wonen. Langzaam maar zeker groeide hier een dorp dat er wat anders uitzag dan de … 

Startpunt Wijdenes
Startpunt Wijdenes

De Wijdenesroute (rood) voert u naar het vluchthaventje aan het Markermeer. Daarna loopt u langs het water oostwaarts tot aan de buurtschap Oosterleek waar rond het kerkje nog een aantal houten huisjes … 

Startpunt Wijk aan Zee
Startpunt Wijk aan Zee

De opening van het eerste Badhotel in Wijk aan Zee (1881) luidde een nieuw tijdperk in. De zee werd niet langer beschouwd als gevaarlijk; je kon er gezonde zeelucht opsnuiven, zonnebaden en je vanuit een … 

Startpunt Willemsoord
Startpunt Willemsoord

Hoewel de marinewerf ‘Willemsoord’ heet, was het eigenlijk niet koning Willem I, maar Napoleon die de opdracht gaf voor de bouw ervan. ‘Napoleonsoord’ zou dus beter passen. De Franse …