Kies je startpunt

Startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Je kunt er gemakkelijk parkeren en meestal vind je gezellige horeca in de buurt. Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. Je kunt kiezen uit rondwandelingen van 2 tot 12 km. Deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen.

Liever een langere wandeling?
Kies dan een themaroute of stel zelf je route samen met de routeplanner

Startpunt Wieringerwaard
Startpunt Wieringerwaard

Aanvankelijk werd de in 1610-1611 ingepolderde Wieringerwaard de Nieuwe Zijpe genoemd. Men zag het namelijk als een uitbreiding van de Zijpe, die in 1597 definitief was ingepolderd. De Wieringerwaard strekt … 

Startpunt Wieringerwerf
Startpunt Wieringerwerf

Wieringerwerf is het derde dorp dat in de Wieringermeerpolder (1930) werd gebouwd. De eerste bewoners kwamen er in 1936 wonen. Langzaam maar zeker groeide hier een dorp dat er wat anders uitzag dan de … 

Startpunt Wijdenes
Startpunt Wijdenes

De Wijdenesroute (rood) voert u naar het vluchthaventje aan het Markermeer. Daarna loopt u langs het water oostwaarts tot aan de buurtschap Oosterleek waar rond het kerkje nog een aantal houten huisjes … 

Startpunt Wijk aan Zee
Startpunt Wijk aan Zee

De opening van het eerste Badhotel in Wijk aan Zee (1881) luidde een nieuw tijdperk in. De zee werd niet langer beschouwd als gevaarlijk; je kon er gezonde zeelucht opsnuiven, zonnebaden en je vanuit een … 

Startpunt Willemsoord
Startpunt Willemsoord

Hoewel de marinewerf ‘Willemsoord’ heet, was het eigenlijk niet koning Willem I, maar Napoleon die de opdracht gaf voor de bouw ervan. ‘Napoleonsoord’ zou dus beter passen. De Franse … 

Startpunt Winkel
Startpunt Winkel

De routes vanaf dit startpunt beginnen bij het parkeerterrein achter het opvallende oude Regthuys uit 1599 in het hart van het dorp Winkel. Op het voorplein van deze rechtbank, later ook waag en raadhuis, … 

Startpunt Wognum
Startpunt Wognum

Archeologische vondsten van bijlen en pijlpunten bevestigen dat de omgeving van Wognum al in de Bronstijd werd bewoond. Het dorp ligt op de oeverwallen van de oude veenriviertjes de Kromme Leek en de Oude … 

Startpunt Wormerveer
Startpunt Wormerveer

Het station van Wormerveer biedt naar het zuiden vrij uitzicht over het Guisveld, een verruigd veenweidegebied: een eilandenrijk vol trilvenen. Wormerveer zelf is een dichtbebouwd dorp op de westoever … 

Startpunt Woudweg
Startpunt Woudweg

BeschrijvingWimmenum is een kleine nederzetting met agrarische bedrijven langs de Herenweg en de Nattelaan en was tot 1859 een eigen gemeente. Het dorp had veel te lijden van de zandverstuivingen tussen … 

Startpunt Zaandam
Startpunt Zaandam

Zaandam ontstond als nederzetting aan de uitmonding van de Zaan in het IJ. Na de verwoesting van dit ‘Saenden’ door de Westfriezen werd het dorp in 1155 weer opgebouwd aan de oostkant van de …