Kies je startpunt

Startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Je kunt er gemakkelijk parkeren en meestal vind je gezellige horeca in de buurt. Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. Je kunt kiezen uit rondwandelingen van 2 tot 12 km. Deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen.

Liever een langere wandeling?
Kies dan een themaroute of stel zelf je route samen met de routeplanner

Startpunt Winkel
Startpunt Winkel

De routes vanaf dit startpunt beginnen bij het parkeerterrein achter het opvallende oude Regthuys uit 1599 in het hart van het dorp Winkel. Op het voorplein van deze rechtbank, later ook waag en raadhuis, … 

Startpunt Wognum
Startpunt Wognum

Archeologische vondsten van bijlen en pijlpunten bevestigen dat de omgeving van Wognum al in de Bronstijd werd bewoond. Het dorp ligt op de oeverwallen van de oude veenriviertjes de Kromme Leek en de Oude … 

Startpunt Wormerveer
Startpunt Wormerveer

Het station van Wormerveer biedt naar het zuiden vrij uitzicht over het Guisveld, een verruigd veenweidegebied: een eilandenrijk vol trilvenen. Wormerveer zelf is een dichtbebouwd dorp op de westoever … 

Startpunt Woudweg
Startpunt Woudweg

BeschrijvingWimmenum is een kleine nederzetting met agrarische bedrijven langs de Herenweg en de Nattelaan en was tot 1859 een eigen gemeente. Het dorp had veel te lijden van de zandverstuivingen tussen … 

Startpunt Zee- en Havenmuseum
Startpunt Zee- en Havenmuseum

De routes vanaf dit startpunt komen langs het Noordzeekanaal en de visafslag, maar ook door het oude IJmuiden.  De rode route rijgt het Noordzeekanaal en het imposante sluizencomplex aaneen met … 

Startpunt Zonnestraal
Startpunt Zonnestraal

In 1925 werd de Vereniging Zonnestraal opgericht voor de realisatie van een arbeids- en nazorgkolonie om tuberculosepatiënten te laten herstellen en terug te begeleiden naar hun woon- en werkomgeving. … 

Startpunt Zorgvrij
Startpunt Zorgvrij

Vanaf Boerderij Zorgvrij – met Pannenkoekenboerderij Onder de Platanen en speeltuin – vertrekken vier wandelroutes door recreatiegebied Spaarnwoude: een veelzijdig gebied van bossen, polderlandschappen, … 

Startpunt Zuidermeer
Startpunt Zuidermeer

De Achterkoggeroute (geel) voert langs de spoor­lijn en via de Koggeweg. Aan de Koggeweg is museumboerderij ‘De Anloup’. Dit museum toont een groot assortiment kleding, gereedschappen … 

Startpunt Zuidpunt
Startpunt Zuidpunt

Recreatiegebied Geestmerambacht bestaat uit een grote plas die wordt omringd door speelweiden, stranden en kleine bosjes met wandel- en fietspaden. De plas is het resultaat van een grote ruilverkaveling … 

Startpunt Zwaansmeer
Startpunt Zwaansmeer

Recreatiegebied Zwaansmeer ligt in het zuidelijkste puntje van het Uitgeestermeer, een betrekkelijk ‘jong’ meer dat is ontstaan aan het begin van onze jaartelling. Het noordelijk deel is in …