Kies je startpunt

Startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Je kunt er gemakkelijk parkeren en meestal vind je gezellige horeca in de buurt. Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. Je kunt kiezen uit rondwandelingen van 2 tot 12 km. Deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen.

Liever een langere wandeling?
Kies dan een themaroute of stel zelf je route samen met de routeplanner

Startpunt Veldhuis Aagtendijk
Startpunt Veldhuis Aagtendijk

Fort bij Veldhuis is een van de oudste forten (1893) van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie aangelegd tussen 1880 en 1914. Rond de hoofdstad kon een gebied van 3 tot 5 kilometer breedte onder … 

Startpunt Venhuizen
Startpunt Venhuizen

Vroeger werd Venhuizen wel ‘Veenhusen’ genoemd. Die naam spreekt boekdelen: een huizenbuurt in het veen, en niet bij een vennetje. Dat veen was ontstaan toen de Noordzee het getijdenlandschap … 

Startpunt Viaanse Molen
Startpunt Viaanse Molen

Beschrijving De voorganger van Molen de Viaan is gebouwd in 1564 om de Bergermeer droog te malen en te houden. Tijdens de Spaanse Oorlog in 1573 is deze molen afgebroken. Er kwamen drie nieuwe molens. … 

Startpunt Villa Zomerdijk
Startpunt Villa Zomerdijk

Vanaf dit punt vertrekken twee wandelroutes door recreatiegebied Spaarnwoude: een veelzijdig gebied van bossen, polderlandschappen, veenweidegebieden, moerassen en water. U loopt zowel over verharde als … 

Startpunt Volendam
Startpunt Volendam

U bent bij het Zuideinde van het vissersdorp Volendam, dat na 1450 ontstond toen de uitmonding van de Ye hier gedicht (‘gevold’) werd. Aan de Zuiderzeekant van de dam kwam een haventje. Vandaar … 

Startpunt Volgermeer
Startpunt Volgermeer

Oorspronkelijk is de Volgermeer een veenweidegebied, dat tussen 1920 en 1955 als Veenderij Zunderdorp is afgegraven en uitgebaggerd in diepe trek- of petgaten. De petgaten werden vanaf 1927 opgevuld met … 

Startpunt Waarland
Startpunt Waarland

Vóór de droogmakerijen in de jaren 1550-1590 lag hier een archipel van eilandjes in rietlanden en meertjes. Waarland werd dan ook geschreven als Waertland (laagland). Het is ontstaan in de middeleeuwen … 

Startpunt Warmenhuizen
Startpunt Warmenhuizen

Warmenhuizen is van oorsprong een buurt van huisterpen of ‘wallen’ (Oostwal, Oude Wal), in de vroege middeleeuwen opgeworpen met klei en wier door kolonisten uit Schoorl. Dit duindorp lag aan … 

Startpunt Waterlandplein
Startpunt Waterlandplein

Het Waterlandplein is een veelbezocht winkelcentrum temidden van hoge woontorens en drukke verkeersaders. Het is bijna verbazend hoe gemakkelijk je hier het stadsgroen in kunt wandelen. Daarom is het plein … 

Startpunt Westbroekplas
Startpunt Westbroekplas

Vanaf dit startpunt vertrekken drie gemarkeerde wandelroutes door recreatiegebied Spaarnwoude: een typisch Hollands veenweidelandschap met twee forten van de Stelling van Amsterdam, een voormalige verdedigingslinie …