Kies je startpunt

Startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Je kunt er gemakkelijk parkeren en meestal vind je gezellige horeca in de buurt. Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. Je kunt kiezen uit rondwandelingen van 2 tot 12 km. Deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen.

Liever een langere wandeling?
Kies dan een themaroute of stel zelf je route samen met de routeplanner

Startpunt Station Zaandam
Startpunt Station Zaandam

Zaandam ontstond als nederzetting aan de uitmonding van de Zaan in het IJ. Na de verwoesting van dit ‘Saenden’ door de Westfriezen werd het dorp in 1155 weer opgebouwd aan de oostkant van de … 

Startpunt Stroe
Startpunt Stroe

Nog niet zo heel lang geleden was een waddendijk hier in Stroe niet nodig. Het lag van zichzelf al hoog genoeg, op zo’n 4 à 5 meter, dankzij het keileem van het bijna-waddeneiland. Je kon van … 

Startpunt Texel
Startpunt Texel

Te voet ontdek je Texel op z'n best! Strand en duinen, bos en kwelder, weides en dorpjes; je krijgt Texel met al haar variatie te zien. Op het grootste waddeneiland volg je de geel-rode markering van het … 

Startpunt Theehuis 't Bluk
Startpunt Theehuis 't Bluk

’t Bluk: dat is Larens voor een oude boomstronk die vroeger als hakblok gebruikt werd. Bij dit ‘bluk’ of blok midden op de hei stond een hutje, rond 1900 neergezet door een kunstschilderes. … 

Startpunt Theetuin Eemnes
Startpunt Theetuin Eemnes

De monding van het Utrechtse riviertje de Eem in de Zuiderzee was lange tijd een laaggelegen moeras, waar de binnenzee vrij spel had. Rond het jaar 1000 begonnen boeren met de ontginning. Op de oeverwallen … 

Startpunt Tolhuissluis
Startpunt Tolhuissluis

De Tolhuissluis werd gebouwd in 1823 op initiatief van koning Willem I. Om de vaarverbinding tussen Amsterdam en Rotterdam te verbeteren liet hij het Aarkanaal en het Amstel-Drechtkanaal aanleggen en werden … 

Startpunt Tolweg
Startpunt Tolweg

Bij startpunt Tolweg staat u aan de Kadijk, de middeleeuwse Dwarsdijk die de pioniers van toen aanleg­den om de vanaf het noorden ontgonnen veenwildernis te beschermen. Van de dijk ziet u niets … 

Startpunt TOP Aalsmeer
Startpunt TOP Aalsmeer

De TOP Aalsmeer bevindt zich voor het gebouw van de voormalige veiling Bloemenlust, aan de Bovenlanden van het Haarlemmermeer. De veiling werd hier gesticht nadat het Haarlemmermeer was drooggemalen en … 

Startpunt TOP Buitengouw
Startpunt TOP Buitengouw

 TOP Buitengouw biedt wandelaars een uitvalspad naar Waterland vanuit de noordrand van Amsterdam. Het waterrijke boerenland vlakbij de stad werd in 1921 door Amsterdam geannexeerd. Toch hebben Zunderdorp, … 

Startpunt TOP De Hoge Dijk
Startpunt TOP De Hoge Dijk

Recreatiegebied De Hoge Dijk is genoemd naar de hoge ringdijk die begin 19e eeuw rond de toenmalige veenderij Holendrecht en Bullewijk is aangelegd. In de middeleeuwen lag op deze plek het ‘Reyghersbosch’. …